Sastojci:
• 100 gr blanširanih badema (ili listića badema)
• 110 gr kristal šećera
• 350 gr belog, mekog brašna tip 400
• 1/2 kašičice praška za pecivo
• 1/2 kašičice soli
• 1 kašičica cimeta
• 225 gr omeksalog putera
• 2 kašičice ekstrakta vanile
• 1 veće jaje i još jedno žumance
• Bonno lešnik krem
Priprema:
Potrebno je da u blenderu sameljete bademe zajedno sa kristal šećerom, pa u to dodajte brašno promešano sa cimetom, soli i pzp-om, a onda to sjedinite. Puter, sobne temperature mikserom penasto umutite, pa mu dodajte ekstrakt vanile, jaje i žumance. Opet lepo umutite, dodajte suve sastojke i testo podelite na dva dela. Inače je jako mekano i puterasto u ovoj fazi da vas to ne buni. Oba dela testa umotajte u providnu foliju pa ostavite u frižideru minimum sat vremena, a možete i nešto duže dok se lepo ne stegne.
Na podlozi uz dodatak brašna po potrebi, razvucite tanko testo oklagijom i vadite oblike. Obavezno neka vam podloga bude pobrašnjena, kao i oklagija.
Na pek papir rasporedite oblike i pecite tačno 8 minuta na 180oC u prethodno zagrejanoj rerni.
Prohladjene kremkate, spajate i po želji posipate šećer u prahu.
Prijatno!
Recept priredila Jelena Dosković