Sastojci:
Podloga:
250 g Pionir mlevenog keksa
100 g mlevenih lešnika
150 g maslaca/margarina
5 kašika mleka ili po potrebi malo više
Krema:
300 ml pavlake za kuvanje
70 g maslaca/margarina
Priprema:
U posudu stavite Pionir mleveni keks i lešnike. Dodajte otopljeni maslac i mleko i sve izmešajte da dobijete mekšu smesu pogodnu za oblikovanje. Smesu od keksa utisnite u kalup za tart širine 24 cm. Možete koristiti i kalup za torte 24 cm ili rastegljivi obruč. Ja sam koristila rastegljivi obruč za torte koji sam postavila na tanjir budući da imam kalup za tart bez odvojivog dna pa mi je na ovaj način bilo jednostavnije. Ako radite u kalupu za torte, smesu utisnite tako da obložite dno, ali i obruč kalupa u visini oko 3 cm.
Pripremljenu podlogu ostavite u frižider dok pripremate kremu. U šerpu zajedno stavite pavlaku za kuvanje i maslac, da se pavlaka za kuvanje zagreje do tačke ključanja i maslac otopi. Za to vreme u drugoj šerpi izlomite sitno čokolade. Zagrejanu pavlaku za kuvanje prelijte preko čokolade, ostavite oko 2 minuta pa mešajte dok se ne otopi. Ako se čokolada nije skroz otopila, vratite sve na laganu vatru i mešajte dok se ne otopi. Zatim izlijte na podlogu od keksa. Hladite u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Nakon hlađenja tankim nožem prođite uz ivicu kalupa kako biste tart odvojili od kalupa i skinite obruč. Ukrasite po želji seckanim lešnicima ili voćem.
Uživajte i prijatno! Recept je priredila Ivana Šteković @ivaninakuhinja