Recepti

Recepti

Torta s lešnicima i karamelama

Biskvit (peku se 4 kore):

  • 4 x 2 kom belanaca
  • 4 x 2 kašike šećera
  • 4 x 40 g pečenih mlevenih lešnika*
  • 4 x 1 kašika oštrog brašna
  • 4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaa
  • 4 x 1 kašičica praška za pecivo
  • 4 x 25 ml ulja

 

Fil:

  • 1 l punomasnog mleka
  • 8 kom žumanaca
  • 300 g Lešnik karamela bombona
  • 160 g gustina
  • 170 g šećera (količinu šećera prilagoditi svom ukusu, ovo je slađa verzija)
  • 100 g maslaca
  • 150 ml slatke pavlake (biljne)

 

Za natopiti biskvit:

  • Malo mleka + kašika ruma

 

Ganache:

 

Izrada:

 

Karamel krema:
Zagrijati 1.5 dl mleka i preliti preko Lešnik karamela bombona koje smo stavili u šerpu i zagrejavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mleka odvojiti 1dl a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrejavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumance, gustin, šećer i izmešamo sa 1dl hladnog mleka, fino da nema grudvica.
Kad se mleko sa karamelama zagrejalo u to dodati prethodnu smesu i zakuvati kremu (krema će biti čvrsta pa je potrebno malo energičnije promešati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

Biskviti:
Dok se krema hladi pravimo koru: u belance dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan sneg, isključiti mikser. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od belanaca, mešati ručno, na kraju dodati i pečene mlevene lešnike (deo je fino samleven, a deo krupnije iseckan) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mešanje. Izliti smesu u okrugli kalup za torte d=20-24 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje. Peći biskvite na 180 st. oko 15-20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

 

Nastavak krema:
U mlak (ne sasvim ohlađen) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatku pavlaku  i dodati u kremu i sve sjediniti mešanjem.

 

Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti sa slatkom pavlakom; staviti na srednju vatru i mešati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

 

Slaganje i savjeti:
Tortu slagati na podlozi za torte u obruč koga smo podmazali masnoćom i i zalijepili iskrojene trake pek papira. Sve osim prve korice natopiti mešavinom mleka i ruma. Fil podeliti na 5 delova. Peti dio iskoristite za ukrašavanje, a ostale ravnomerno rasporediti preko kora.
Ako radite u kalupu d=20 visina torte je 11 cm, d=22 h=8-9 cm, d=24 h=7 cm.
 

Napomene

  • Ako koristite mlečnu slatku pavlaku za šlag, onda dodajte i jedan krem-fiks.
  • Torta je sa domaćim lešnicima koji imaju znatno jaču aromu od kupovnih u marketima, tako da ukoliko radite sa kupovnim, količinu možete povećati na 200 g.
  • Ako želite intenzivniji karamel ukus završni ganache sloj zamenite sa karamel prelivom po vašem ukusu.

Autor recepta je My Mili Cake

 

 
Pionir je poznat po mnogim brendovima sa dugom tradicijom...
 
 
Još jedna grupa proizvoda koja čuva tradiciju i kvalitet kompanije Pionir...
 
Potrebno: Fil:   1 l mleka 140 g gustina (7 punih kašika) 7-8 kašika šećera 125 g maslaca 100 g Pionir čokolade za jelo i kuvanje 50 g mlevenih pečenih lešnika 100 g bele čokolade 200...
Briga o svim imputima koje čine finalni proizvod, predstavlja imperativ kompanije Pionir. Pažljivi odabir svih sastojaka kao i dugogodišnja saradnja sa dobavljačima najkvalitetnijih sirovina, garantuju...
Sastojci:   500ml mleka 125g margarina 2 pudinga od vanile 6 kašika šećera 100g Pionir mlevenog keksa 100g kokosa...
Kora:   6 belanaca 120g kristal šećera 75g maka u zrnu 3 kašike brašna 1/2 kašičice praška za pecivo...
Ako volite tradicionalne kolače onda ste ovaj naš tradicional probali bar jednom. Mi smo u standardnu varijantu dodali kakao a takođe može da se doda i korica limuna. I naravno,...