Sastojci:
Kore:
Fil:
Preliv:
Priprema:
Umutiti penasto 5 belanaca, dodati 5 kašika šećera i čvrsto umutiti.
100 g krupno mlevenih oraha pomešati sa 5 ravnih kašika mlevenog keksa, dodati belancima i kašikom sjediniti.
Peći koru u kalupu prečnika 26 cm na 200°C oko 10 minuta. Kada lepo porumeni pečena je.
Postupak ponoviti i ispeći još jednu takvu koru.
Kore premazati Bonno lešnik kremom koji prethodno treba malo zagrejati da se lakše razmaže po kori.
200 ml mleka umutiti sa žumancima, pudingom i gustinom pa zakuvati u preostalom zasladjenom mleku.
Kuvati na tihoj vatri neprestano mešajući, da se dobije lepa glatka smesa. Tako vrelo odmah podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati iseckanu čokoladu i mešati da se lepo sjedini.
U drugi deo dodati lešnik karamele. Preporučujem da se i karamele iseckaju kako bi se brže rastopile. (Ja ih nisam iseckala pa sam morala da vratim na tihu vatru kako bih ubrzala proces).
Filove pokriti folijom da se ne hvata korica i ostaviti da se ohlade. Ohladjene umutiti mikserom da se dobije kremasta struktura.
Maslac umutiti, podeliti na dva dela i dodati svakom filu po deo. Opet umutiti.
Za filovanje ove torte najbolje je koristiti dresir kese, ali može to i kašičicom da se uradi.
Slatku pavlaku i iseckanu čokoladu rastopiti na tihoj vatri.
Koru premazanu lešnik kremom naizmenično filovati žutim pa čokoladnim filom.
Prostor koji ponegde ostane izmedju filova preliti sa polovinom preliva od čokolade.
Keks umakati u mleko i poredjati preko filova.
Još jednom, preko keksa naizmenično stavljati filove i preliti razmake ostatkom preliva od čokolade.
Staviti drugu koru ali tako da strana premazana kremom bude okrenuta dole. Ostaviti tortu da se ohladi i ukusi sjedine, najbolje preko noći.
Dekorisati po želji šlagom ili čokoladom. Ja sam umutila 200 ml slatke pavlake i time dekorisala.
Uživajte i prijatno! Recept je priredila Marija Belić @marija.belic.3