Mere za 16 tortica:
• 4 belanca
• prstohvat soli
• 200g šećera
• 2 kašičice jabukovog sirćeta
• 1 puna kašičica gustina
Ganaš:
• 100g Pionir čokolade za kuvanje
• 100ml slatke pavlake
Fil:
• 4 žumanca
• 50g šećera
• 500ml mleka
• 40g gustina
• 100g Pionir Bonno krema
• 50g Pionir mlevenog keksa
• 50g mlevenih lešnika
Priprema:
1. Rernu zagrejati na 200 stepeni, režim gornji i donji grejač.
2. Mikserom umutiti belanca i so, čim smesa postane penasta, postepeno dodavati šećer i mutiti 10ak minuta ili dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smesu od belanaca. Ako imate stajaći mikser, obavezno koristite njega.
3. Nakon što je smesa čvrsta, dodati sirće i mutiti još 30 sekundi.
4. Kao poslednji korak dodati gustin kroz sito, njega možete ručno umešati ili na najmanjem stepenu miksera.
5. Zatim smesu prebacite u dresir kesu, stavite nastavak po želji i formirate 16 tortica na plehu obloženim pek papirom.
6. Pleh zatim ubacite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 120 stepeni i pečete 1h i 40min. Rernu ne otvarate ni u jednom momentu, nakon vremena pečenja samo ugasite rernu i ostavite puslice u njoj da se ohladi u potpunosti. Najbolje je zato da se pravi uveče.
7. Sutradan puslice izvadite iz rerne, uz pomoć noža ili špatule ih pažljivo odvojite od pek papira.
8. Dok se puslica peče, napraviti fil. Za fil 100ml mleka pomešati sa žumancima, šećerom i gustinom. Ostatak mleka staviti na ringlu da prokuva. Čim mleko prokuva, dodati smesu sa žumancima i kuvati još par minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.
9. Fil prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi u potpunosti. Kada se fil ohladi kao i puslice, umutiti ga mikserom, dodati krem, keks i lešnike. Umutiti sve zajedno i staviti ga u špric.
10. Na kraju napraviti ganaš. Čokoladu istopiti sa slatkom pavlakom, dobijenu smesu rasporediti na dnu puslica, preko rasporediti fil i ukrasiti po želji.
Recept priredila Julija Radojević @slatkadomacica